torsdag den 10. december 2009

fitnisse og forbud

Her til aften var jeg i det lokale fitnesscenter. Mageligheden vandt over fornuften eller rettere – jeg gad ganske enkelt ikke en lang, våd og mørk løbetur.

Det skal dog ikke skjules at jeg hader at træne i centeret. Det er der to grunde til: for det første synes jeg helt banalt at fitness er røvkedeligt, om end jeg naturligvis også anerkender at det for de fleste er en effektiv motionsform. For det andet er der overalt i centeret sat sedler op med mere eller mindre ligegyldige regler og påbud. Hele seks forskellige opslag møder man på sin vej fra centerets indgangsparti til omklædningsrummet. Nogle er naturligvis meget fornuftige, f.eks. at man bør tage hensyn til centerets naboer når man parkerer, mens andre tenderer det latterlige, blandt andet meddeler et skilt ved siden af opbevaringsboksene at man skal slukke sin mobil inden man lægger den ind i boksen, og på toilettet meddeler et skilt at man ikke må benytte centerets krus til koldt vand fra hanen. De mange skilte både inden og udenfor centerets træningssal har ikke den ønskede virkning på mig – tværtimod. Jeg bliver Henrik 10 år, der i trods og protest mod mere eller mindre ligegyldige regler gør nøjagtig det modsatte af hvad centerets ledelse ønsker. Jeg slukker sku ikke lyset på toiletterne når jeg forlader dem. Jeg parkerer hvor det passer mig. Jeg kan ikke lade være med at efterlade min mobil i tændt tilstand og naturligvis er der sørget for at den lige nu afspiller en meget grim julesang til glæde for centerets personale.

Jeg kan naturligvis godt se og acceptere at det er nødvendigt med nogle fælles spilleregler for vores ophold i centeret. Men omvendt ser jeg også mig selv og mine med lidende fitness venner som voksne mennesker der er i stand til at tænke selv.

Nå – men jeg kom jo derned for at forbrænde nogle kalorier og ikke for at blive irriteret over tonen i centeret. I dag valgte jeg at bruge løbebåndet og crossmaskinen. På løbebåndet røg der ved løb 641 kcal. Herefter brugte jeg det til bakketræning og på 10 minutter forbrændte jeg 166 kcal. Herefter besteg jeg Kilimanjaro på crossmaskinen. Det tog kun 25 minutter og på dem nåede jeg at forbrænde 450 kcal. Alt i alt blev der i dag forbrændt 1257 kalorier. Det er sku ok for en torsdag aften i regnvejr.

Øv - møgvejr

Det er gråt udenfor - fucking gråt - og det drypper såmænd også en smule. Jeg skal ud og løbe i dag - uanset at vejret overhovedet ikke passer mig, men jeg er begyndt at træne efter et helt nyt mønster: tre dages træning, en hviledag, tre dages træning og så fremdeles, så det ville være lidt af en falliterklæring hvis jeg allerede i den første periode opgav en træningsdag.

På grund af efteråret og vinteren er jeg dog begyndt at trække indenfor i et fitnesscenter flere gange om ugen, men det er nødvendigt for mig at komme ud på landevejen mindst to eller tre gange om ugen. Et fitnesscenter har mange gode sider, men frisk luft, vindmodstand og spændende naturoplevelser kan det ikke give. Jeg har i øvrigt to overordnede mål for 2010. For det første vil jeg gerne gennemføre to maratonløb: København og Berlin samt to halvmaratons i henholdsvis foråret og efteråret. For det andet vil jeg meget gerne tabe mig de sidste 20-25 kilo fedt der endnu sidder på min krop. Naturligvis vil det gøre det lettere for mig at gennemføre mine løb – endda i meget bedre tider - men det mindst lige så vigtigt at jeg til sommer kan gå på stranden uden at føle mig som en strandet hvalros. Nå, men foreløbig er der røget 25 kilo og selvom det er svært lige nu - juletid er ikke slanketid - skal det nok lykkedes for mig til sidst.

I går var jeg for resten i Fitnesscenteret for at træne. Her prøvede jeg for første gang intervaltræning på romaskinen. Jeg har hidtil hadet romaskinen som pesten, dels fordi man i mit fitnesscenter blot sidder med udsigt til en toiletdør (!), dels fordi jeg aldrig rigtig kan få mine fødder spændt ordentlig fast, men intervaltræningen gjorde det noget sjovere at bruge maskinen, og endnu sjovere blev det da jeg efterfølgende kunne se, at jeg aldrig før havde forbrændt så mange kalorier og roet så langt. På 30 minutter blev det til 6028 meter og jeg forbrændte 331 kalorier. Dertil kom de 169 kalorier som jeg forbrændte ved 10 minutters bakketræning samt 600 kalorier som blev forbrændt ved 30 minutter på crossmaskinen. Så alt i alt blev der forbrændt 1100 kalorier på 70 minutters relativ hård træning.